
WISCONSIN INTERSCHOLASTIC ATHLETIC ASSOCIATION 
– Athletes – 

If You Are Ejected From A Contest 

A student, disqualified from a contest for flagrant or unsportsmanlike conduct, is suspended from interscholastic competition for 
no less than the next competitive event (but not less than one complete game or meet) at the same level of competition as the dis-
qualification. Note: The penalty shall be served in the sport in which the offense occurred. If that sport season is completed, then 
it shall be served in the next sport or sport season. Art. VII. Sec. 3 – WIAA OFFICIAL HANDBOOK. 

Note: (1) The determination as to what constitutes a competitive event is made by determining how the event is listed on a school’s 
schedule. If it is a multiple-school meet, but is only counted as one of the allowable meets, the entire meet is considered to be a 
competitive event. If it is competition involving more than one actual game, and each individual game is counted as one of the al-
lowable season contests, then each individual game is considered to be a competitive event. Scrimmages are considered practices 
and not competitive events. 

Note: (2) These are examples of the proper interpretation of the rule, however, they are not all inclusive. If an athletic director has 
questions, relative to a specific interpretation, he/she should call the WIAA office. 

Question: A player is ejected from the first game of a Saturday baseball doubleheader. Is he eligible to play in the second game? 
What about the next scheduled game, which is on Tuesday afternoon?   Answer: The player would miss the next competitive 
event, which would be the second game of the doubleheader. He would be eligible to return for the game on the following Tues-
day. 

Question: A wrestler is disqualified, for unsportsmanlike conduct, in the first dual match of a wrestling triple dual. Can he return to 
competition that day? Answer: If a school has scheduled this event as one of the allowable multischool meets, the wrestler would 
be disqualified for the remainder of this day, plus the next competitive event. If a school has scheduled this competition as separate 
meets, counting it as more than one meet on their schedule, this wrestler would be able to return following the next dual. 

Question: A wrestler is disqualified, for unsportsmanlike conduct, in his first match at the conference varsity wrestling tournament. 
When may he return?  Answer: The wrestler misses the rest of this tournament competition, plus the following scheduled varsity 
meet. If the next meet is the WIAA regional, this wrestler misses that varsity competition. 

Question: A player is disqualified, for unsportsmanlike conduct, from the last soccer game of the year. When does this player 
serve his/her one-game suspension?  Answer: The one-game suspension must be served at the next competitive event this player 
would participate in, no matter what sport that might be. If the athlete involved doesn’t go out for any other sport, he/she will miss 
his/her first soccer game next year. If he/she does go out for another sport he/she would serve his/her suspension in that sport, 
however, he/she would be required to finish that season, in good standing, or the suspension is not considered to have been 
served. 

Question: A player is ejected, for unsportsmanlike conduct, from a J.V. football game, on Thursday night. There is a varsity game 
scheduled for Saturday, with the next J.V. game being scheduled for next Thursday night. When does this player serve his sus-
pension? Answer: The suspension must be served by missing the appropriate game. If the athlete was slated to play in the varsity 
game on Saturday, he serves his suspension by missing that game. If he normally would not play in that game, he must miss the 
junior varsity game on the following Thursday night. 

Question: A player was ejected from a varsity football game, on Saturday, for unsportsmanlike conduct. There is a junior varsity 
game scheduled for next Thursday, with the next varsity game being next Saturday. When does this athlete serve his suspension? 
Answer: This suspension must be served at the next varsity contest, which is next Saturday. A suspension received at a higher 
level cannot be satisfied by missing a lower-level contest. 

Question: A player is ejected from a baseball game and, therefore, is required to sit out the next game. The next game goes three 
innings and is suspended. When can this player return to competition? Answer: A suspended game is not a complete game and 
the player in question must sit out a complete game before being allowed to return to competition. It is conceivable that this player 
would sit out the next game on the schedule and then return to finish the suspended game at a later date. 

Question: A player is ejected from the second round of WIAA tournament competition. Is this player ineligible for the remainder of 
the WIAA tournament series? Answer: No. The player in question must sit out the next competitive event after which he/she may 
return to competition.  

Question: A player is ejected in the second inning of a softball game. The game is rained out, an inning later, and becomes a sus-
pended game. The student sits out the next scheduled game and then the suspended game is being resumed. Is she eligible now 
to participate in the completion of that suspended game? Answer: No. She was ejected from that game and, therefore, has no 
further eligibility in that game. This is, in the final analysis, the same result as if the game had not been suspended initially.
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