Boys Volleyball - Rules & Regulations

Rules and Regulations

Printable Version -- Please print and place in your rule book for future reference.

All conference varsity volleyball matches (dual, triangulars, and quadrangulars) will be rally score, three-out-of-five to 25 points, no cap.  If a fifth and determining set is played it will be rally score to 15 points, no cap.  The exception to this format could be invitational and conference tournaments.

Recommended formats for invitational tournaments could include:

1)  Best five, rally score to 25, fifth set rally score to 15, with or without caps.
2)  Best of three, rally score to 25, third set rally score to 15, with or without caps.

Note:  The conference (if a conference meet) or the host school (if a nonconference meet) shall determine if exhibition set in either a two-out-of-three or a three-out-of-five game match will be played even though not necessary to determine the match winner.  

Only matches played in a two-out-of-three or three-out-of-five format may be included for seeding purposes and season records.
It is recommended that subvarsity volleyball matches also use rally scoring.  Conferences and schools may choose to use traditional side-out scoring if they feel it will enhance skill development.

Recommended rally scoring formats could include:
1)  Best of five.  If a fifth and deciding set is played it will be rally score to 15 points, no cap.
2)  Three set match.  All sets rally score to 25 points.
3)  Best of three.  All sets rally score to 25 points.

Sets - In invitational tournaments and nonvarsity competition, the length and number of games per match may be modified (Rule 1-2-2 Note 2).  Variations from 15a may not be included in seeding or season records.  

Rule 4-4-2
Nonvarsity teams shall be allowed to wear old varsity uniforms which are now unapproved provided participant safety is not jeopardized.

Rule 5-4-1  
Pregame Procedures.  It is recommended for statewide consistency that the WIAA tournament prematch warm-up procedures be adopted and followed for all season play.

Prematch warm-ups shall consist of 20 minutes.
The clock must be stopped and the horn sounded after each of the below defined segments.
(1) 6 minutes - both teams on the court doing ball drills, but no net play. (2) 7 minutes - home team on court alone. (3) 7 minutes - visiting team on court alone. (4) National Anthem - teams lined up on the sideline in front of their bench. (5) 1 minute - team huddle in bench area. (6) Starters only report to baseline. (7) Introduction of starters from the baseline. (8) Teams will then follow the defined National Federation prematch protocol. (9) Allowed exceptions include: (a) The introduction procedure can be modified for special circumstances (parents night). (b) If two courts are available both can be used for warm-ups.  The involved coaches should mutually agree on procedures for court usage.  The visiting team, however, must be provided equal usage of main court.

INDIVIDUAL PARTICIPATION LIMITATIONS
Match officials are not responsible for monitoring and/or enforcing the rule
related to maximum participation by students who participate on multiple-levels on the same day.

OFFICIALS

Rule 5-1-1   
a.  Two WIAA licensed officials (R1and R2) are required for all interscholastic competition on the senior high varsity level.
b.  Two WIAA licensed officials are recommended for all nonvarsity competition, but only one (R1) is required.
Rule 5-3-1
Officials Uniform.  A white collared, polo-style knit shirt is required, a white long-sleeved sweater is permitted.  When conditions are too hot, black shorts are also permitted.   Both officials must have a set of yellow and red cards
Rule 5-9   
a. Line Judges - Two are required, with adults preferred, for all varsity competition.  Host school and/or conference will decide on how these individuals will be provided (i.e., host school provides or both schools furnish one).  
b.  For subvarsity competition if only one WIAA official is used two line judges are required.  If two WIAA licensed officials are used line judges are recommended.  Subvarsity line judges do not need to be adults.
c.  Flags are required for all levels of play and are supplied by the officials (R1 & R2).
Rule 3-2-1
Wisconsin will allow any colored volleyball provided it complies with the Rule 3-2-1 and has the NFHS authenticating mark.
2013-14 NFHS Volleyball Rules Book Corrections
Corrections to Rules Book: Page 8, 1-2-3a. The serve/receive and playing areas for set No. 1 are determined by a coin toss…; Page 21, 5-4-3c(21). Rule reference is (5-4-4d); Page 39, 10-2-1a. Signal #16 19; Page 39, 10-2-4. Signal #16 17; Page 59, Signal #21A. Left arm should be extended to match Time-out signal.

Corrections to Case Book and Manual: Page 74, Diagram 6. TEAM B Serving Order should be 3, 5, 7c, 9, 11, 13; Pages 83 and 85, Signal #21A. Left arm should be extended to match Time-out signal.

HOSTING A “PINK” EVENT

BALL: May be pink & white or pink, white, and another color. No waiver necessary. Ball must have NFHS authenticating mark.

UNIFORM:    Since volleyball does not have home and away uniforms, either or both teams may wear pink. Uniforms must meet NFHS requirements (Rule 4-2) including legally positioned numbers (Rule 4-2-4).    If a pink ribbon symbol is to be included on the jersey the dimensions must meet the requirements of Rule 4-2-10; maximum of 4 square inches.    No advertising is allowed on the uniform.

If the uniform tops are t-shirts which have been donated, the athletes must either pay for them or return them to the school when the event is finished. Failure to follow this requirement jeopardizes the amateur status of the athletes.

SOCKS, SHOES, AND WRISTBANDS: Are not covered by NFHS/WIAA rules so may be pink.

HAIR CONTROL DEVICES: Provided they adhere to Rule 4-1-5, may be pink.

FUND RAISING: See the following from the Eligibility Q & A Q.: I am a high school girls basketball coach. Our girls basketball team would like to hold a fundraiser for the American Cancer Society this coming season and I just want to check that how we plan on doing it will not violate any WIAA rules. Here's our plan, our fundraiser will be based on how many free throws the girls varsity team makes during the season. Each player will solicit funds or donations based on the free throw made. People could donate a lump some or could donate X amount per free throw made. As an example last year we made 205 free throws, if you pledged a dollar per free throw, you would be donating $205 at year end for the team to donate to the American Cancer Society. No funds are kept by or for the team. A.: While we appreciate the causes which our schools and athletes support, I recommend that you find a different method to raise funds. The Board of Control has made it clear that fundraisers connected to performance in competition are NOT allowed. Both from the sportsmanship perspective, as well as from the “paid to perform” and or gaming/gambling end of things, it is a not a good idea and not allowed. Your plan would be allowed in a practice setting.

OFFICIALS: May participate by using a pink whistle or wearing a pink wristband. Wearing a pink officiating uniform, shoes, or socks, would not be allowed.

UNIFORM:    Since volleyball does not have home and away uniforms, either or both teams may wear pink. Uniforms must meet NFHS requirements (Rule 4-2) including legally positioned numbers (Rule 4-2-4).    If a pink ribbon symbol is to be included on the jersey the dimensions must meet the requirements of Rule 4-2-10; maximum of 4 square inches.    No advertising is allowed on the uniform.  "Dig Pink" or other trademark phrases are not allowed since they are considered advertising. 

LIBERO JERSEYS

NOTE:  Beginning July 1, 2016, the libero shall wear a uniform top that is immediately recognized from all angles as being in clear contrast to and distinct from the other members of the team. The libero and/or his/her teammates shall wear a solid colored uniform top. Regarding the solid colored top:

a.    The solid-colored uniform top shall clearly contrast from the predominant color(s) of the teammates’ uniform top. Predominant color(s) is the color(s) appearing on approximately half of the uniform.

b.    Sleeves shall be the same color as the body of the uniform top.

c.    Piping/trim not exceeding 1 inch in total at its widest point may be placed along the seams and may be a different color(s) than the uniform top.

d.    Lettering and collars may be different color(s) than the uniform top. 

e.    A single school name, mascot and/or player's name may be placed on the body of the uniform top, but shall not disrupt the integrity of the solid-color uniform top.  Deigns are not permitted.  A single mascot reference and/or school name may be placed on the sleeve(s), not to exceed either 4 by 4 inches or 3 by 5 inches.  

f.    Numbers shall be a contrasting color to the uniform top and meet all other specifications in Rule 4-2-4.

As you can see it doesn’t take effect until 2016 but if you are considering purchasing new libero jerseys now or prior to 2016, I would make sure that you are in compliance.        
 

2013 Volleyball Questions and Answers

October 4, 2013


***Please note that the requirement for host schools to provide libero trackers extends to all levels of play:  varsity, junior varsity, and freshman matches.
***Officials should carefully check the R1 stand prior to stepping onto the stand.  If it appears that it is not secure contact the supervisor.  From the standard official's contract:  "Under no circumstances should officials perform any task beyond the scope of their officiating duties as prescribed in the WIAA and NFHS rules such as assisting in the set-up of facilities."


QUESTION 1:    I had a coach ask me the other night about the girls wearing pink hair extensions for a Pink Out event. I told her I wasn't sure about extensions, but knew for sure that the girls could dye their hair pink if they wanted to.  Can you shed some light on this situation for me?
ANSWER:    It depends on how the extension is attached.  If it has any kind of hard metal or plastic attachment to the girls’ real hair it would not be allowed.  If it was woven into the hair and secure than it might be OK.  You are correct that hair dye would be allowed, but caution should be used if the hair coloring is spray on rather then actual dye.  Spray on tends to run when the player becomes hot and sweaty.

QUESTION 2:    I have a question regarding the officiating of the volleyball games.  I have seen a pretty strong consistency of officials not calling double hits on sets and carried sets (those set from the chest).   Thus when poor sets/lifts are not called, it allows for fundamentally poorer teams to "stay in the game" instead of blowing the play dead.  Was this a point of emphasis for them during the off-season in order to let play continue?  I make it a point to coach my teams to play fundamentally correct even to the point of officiating our daily practice games.  As I said, I have seen this at almost every match and if I knew it was a point to allow it thus letting play continue, I would be able to let my girls know that and thus have them practice against those situations.  As of now I stop play when those events occur, thus creating muscle memory in them.  Any advice or info would be greatly appreciated.
ANSWER:    As was stated in an earlier Q & A, double hits are only allowed on first contacts and prolonged contact is always illegal.  The expectation is that officials will enforce the rules and call violations whenever they see them!

QUESTION 3:    I have a question concerning footwear.  In warm-ups, the varsity coach was barefoot while warming up her team.  Rule 4-2-6 states "appropriate playing shoes shall be worn" and I know as an official we are to screen ball shaggers (members of  the C and JV teams) to make sure they have appropriate footwear.  Is the coach exempt from this rule?
ANSWER:    While it is ill advised for a coach to be on the court without proper footwear, officials' jurisdiction in this area does not extend to coaches.

QUESTION 4:    Can a JV Team have more than the maximum allowed matches?  We are currently one over the max but are watching the number of games our athletes that play both Varsity and JV are playing.
ANSWER:    No, Please refer to the WIAA Volleyball Season Regulations; “The maximum number of contests is 15, and no more than seven of the 15 may be multiple-school contests (involving total of more than two teams)”.

QUESTION 5:    For lower level games, can we have one official on the tower only?  In other words not have a floor official...for JV/Frosh matches?
ANSWER:    Yes.  Please refer to the Volleyball Season Regulations, page 61; “Two WIAA licensed officials are recommended for all nonvarsity competition, but only one is required.”

QUESTION 6:    This is my second year as head coach.  We had a match last night and traveled to another school.  Is it legal for their fans to be making noises while we are serving?  Their fans were making whistling sounds while we were serving.  They were not cheering anyone on, but using this high screeched whistle to distract our girls.  They of course only did it on their side of the net.
ANSWER:    This topic has come up several times during the past few years.  The NFHS Rule Book, page 45 under Section 1 NOTE states; "The NFHS disapproves of any form of taunting which is intended or designed to embarrass, ridicule or demean others under any circumstances including on the basis of race, religion, gender or national origin."  Our interpretation of this has been that players, coaches, and/or spectators may not single out individual players during the match.  An example of this would be if your player #4, for example, takes her position to serve and the spectators start calling out her number or name or make specific references to her.  This would not be allowed.  The volleyball officials do have the ability to suspend the set if; "...spectator becomes unruly or interferes with the orderly progress of the set, the first referee shall suspend the set until the host management resolves the situation and the set can proceed in an orderly manner." (NFHS Rule 12-3)  The would be a judgment call of the officials.  As the coach you could request that R2 discuss the situation with R1.  Most of the stoppages of play that I have seen were related to a fan specifically singling out a player. While whistling doesn't seem like good sportsmanship, officials don't have the authority, per the NFHS rules, to require silence during the serve.

QUESTION 7:    I have a volleyball player who has a medical condition.  The condition is worsened with the long sleeve uniform the varsity wears.  Would it be ok if we alter her uniform to be short sleeve while everyone else has a long sleeve uniform.  
ANSWER:    NFHS Rule 4-2-1 allows for a variety of sleeve lengths.  If your coach has someone question this she should refer them to the NFHS Case Book, page 14, 4.2.1, sit. A which addresses this specific question.

QUESTION 8:    I have a volleyball player who has been fitted with a "sam splint" on her finger.  It is a metal splint sandwiched between padding.  Is it legal for her play with this type of splint?
ANSWER:    Not allowed.  Please refer to NFHS Rule 4-1-1; “A guard, cast or brace made of hard and unyielding leather, plaster, pliable plastic , metal or any other hard substance shall not be worn on the hand, finger, wrist or forearm, even though covered with soft padding.”

QUESTION 9:    Prior to the end of the JV match, a XYZ varsity player entered the gym, removed 6 balls from the bin and headed to the hallway with them.  I asked where she was going with them and her response was that her team runs in for warm-ups with balls.  However, when she took the balls to her team in the hall, they engaged in some pepper and setting off the wall.  I wouldn't call it an organized warm-up, but I brought this to the attention of the officials after the JV match ended.  I was told by the officials that their jurisdiction is limited to the gym.  The only reason I bring this up is because officials historically deny any touching of volleyballs in the gym until official warm-ups start.  If that is the policy, it seems an easy way to get around it would be to take balls into a hallway, locker room, extra gym or even outside.  I'm just looking for clarification on the rule (if there is an official rule) and if what happened violated the spirit of that rule.  Just wondering in case this comes up again in the future.
ANSWER:    You are correct that teams are not allowed to use volleyballs to warm-up immediately prior to the official 20 minute warm-up period.   This has traditionally been a “self regulated” rule, in other words one which officials are not expected to seek out and enforce.  We make a point of stressing, during the WIAA tournament, that teams should not be on the court warming up with volleyballs when teams arrive for the tournament match.


September 26, 2013

QUESTION 1:       Are assistant coaches ever allowed to stand to coach?

ANSWER:              Not allowed.  Please refer to NFHS Rule 12-2-5a-e.  The list of privileges does not include standing to coach.

QUESTION 2:       In a match last night I asked a coach if one of her players was wearing glitter on her eyelids.  She told me it was clear tape holding her false eyelashes on that looked like glitter.  What is the ruling?  Legal or illegal.

ANSWER:              I believe that the rule prohibiting glitter (4-1-7) is more concerned with body lotion or actual pieces of glitter that would have the potential to come off on the ball or fall onto the floor rather then false eyelashes with glitter tape.  It seems to be too inconsequential and personal for officials to be checking on players eye lashes.  Keep in mind that coaches have the ability to enforce stricter rules for their own team.

QUESITON 3:       Is it true that towels can no longer hang on the left over part of the net closest to the pole?  I realize the new rule that players can have a small towel in their spandex during play but I had a referee tell us the towel could not be bunched up out of the way during the game.

ANSWER:              I would advise that your setter take advantage of the new rule which allows players to have a small towel tucked in the waistband of their shorts (4-1-4).  Having a towel hanging on the net cables has always created the potential for a towel on the floor which could become tangled in a player's feet or cause an uneven surface.  If a towel is necessary, high humidity which results in a slippery floor, then have towels available at the scorer's table, team bench, or located under the official's stand.

QUESTION 4:       At a recent boys' game, one of the teams had jerseys with a legal NIKE swoosh on the chest and additionally a NIKE tag at the bottom of the jersey.  I believe this is in violation of the single logo rule  (4-2-1f).

ANSWER:              Correct call.  Only one manufacturer's logo is allowed per piece of apparel.  There are two solutions; tuck the shirts in (which is probably how they are supposed to be worn) or take a Sharpie marker and color over the NIKE tag on the bottom of the jersey.

September 24, 2013

QUESTION 1:    What are teams allowed to do before the pre-match conference?  What are they allowed to do during the prematch conference?
ANSWER:    The prematch warm-ups shall consist of 20 minutes.  The clock must be stopped and the horn sounded after each of the segments listed below.
(1) 6 minutes – both teams on the court doing ball drills, but no net play.
(2) 7 minutes – home team on court alone.
(3) 7 minutes – visiting team on court alone.
(4) National Anthem – teams lined up on the sideline in front of their bench.
(5) 1 minute – team huddle in bench area.
(6) Starters only report to baseline.
(7) Introduction of starters from the baseline.
(8) Teams will then follow the defined National Federation prematch protocol.
(9) Allowed exceptions include:
(a) The introduction procedure can be modified for special circumstances (i.e., parents or senior night, etc.).
(b) If two courts are available both can be used for warm-ups. The involved coaches should mutually agree on procedures for court usage.  The visiting team must, however, be provided equal usage of the main court.

This information can be found in the Wisconsin Adaptations that all officials and coaches must runoff and include in their NFHS Rule Books.
Found here:  http://www.wiaawi.org/Sports/GirlsVolleyball/RulesRegulations.aspx

Prior to the 20 minutes of prematch warm-up, teams may run, stretch, etc., but no use of a volleyball is allowed.

QUESTION 2:    Can our players put pink glitter tattoos on their face (cheek), shoulder, or hand?
ANSWER:    Temporary tattoos are not allowed in volleyball.  Similar to “body paint or glitter” (Rule 4-1-7).

QUESTION 3:    Are glitter headbands legal in volleyball?
ANSWER:    Please refer to the NFHS Case Book,  page 13, 4.1.6, Situation A.

QUESTION 4:    When there is a deciding game (either the 3rd or 5th), and the captains are called for the coin flip.  Is it all captains or just the "playing" captains on the court?
ANSWER:    Please refer to Rule 5-4-4d2.  It references “captains” and not specifically “playing captains”.  I would interpret this to mean all captains.

QUESTION 5:    Team A wins a rally and the serve.  With Player X for Team A at end-line, R1 blows whistle and beckons for serve.  Player X realizes that she is not the correct server and within the 5 second count tosses the ball up into the air and lets it fall to the ground.  R1 calls for re-serve.  Team A, now rotates to the correct positions and the correct server takes possession of the ball and serves.  Play is allowed by R1.  Is this the correct call?
ANSWER:    Legal.  Please refer to the Case Book, 8.1.6, sit D.  Similar situation.

September 17, 2013

QUESTION 1:         There seems to be a lot of confusion concerning the end of set protocol for a non-deciding set.  I signal the loss of rally, the fault, the end of set signal, and then the change of court signal.  I have the players on the court change sides going around the net poles without going to the end line.  I have seen some referees at the end of the set send the players on the court to their bench and then have them change sides.  I have also seen some referees follow the old protocol of sending the teams to the end line and then have them change sides.

                              I am sure the teams are getting just as confused by all the referees doing their "own thing" as me seeing it.  Please clarify.

ANSWER:               Please refer to NFHS Rule 9-2-3b; “When directed by the first referee to change courts, the teams shall proceed immediately to their new team benches and the players shall proceed counterclockwise along the sideline past the standard to their new team benches.”  This is also referenced in Rule 5-4-4b.  The new rule has simply eliminated the need for the players to report to the endline prior to changing courts/benches.

QUESTION 2:       If a head volleyball coach receives a yellow card in the first game of a multi-team tournament, does that head coach have to stay seated throughout the tournament or just the match that the yellow card was given in?

ANSWER:              Only the match in which he/she received the card.

QUESTION 3:         How many players can I have on my varsity roster and bench during a match?  I only really play 7, but I have a lot of young kids that I would consider "suiting up" after they play JV if it was legal.  I thought it was 12 during season and 15 at tournament time, but I wanted to check.

ANSWER:               During the regular season there is not a WIAA limit on your bench size.  I would advise checking with your athletic director to see if there is a conference limitation.  You are correct that during the WIAA tournament series there may only be 15 players in uniform.

QUESTION 4:         I have an officiating question for you.  Team's A server tosses the ball in the air and let's it drop. The official calls for a re-serve. The server serves two more points before again tossing the ball in the air and letting it drop.  Is the server entitled to a second re-serve or only the one?

ANSWER:              Illegal.  8-1-5; "Each player may have only one re-serve during a team's term of service."

QUESTION 5:         A question that I should know the answer to, but still have a degree of uncertainty.  I know that a double hit is legal on a first hit by the receiving team immediately following the serve (in other words, the very first time the ball went over the net).  My question is this: after the served ball is over and during a continuing volley (in other words after the ball has gone over the net at least a second time) does the rule of first hit still apply or is this rule only applicable for receiving a served ball.  Another way to phrase my question is:  what is a good definition for first hit? – is it:  a) any ball that is received by the receiving team  or b) any served ball that is received by the receiving team?  or any served ball or any hard hit ball that is received by the receiving team.  Also, if I’m right so far, what about a ball that is simply lobbed over the net.  Could the player receiving a lobbed ball be called for a double hit while trying to receive the ball using finger action?

ANSWER: 9-4-8; “Multiple contacts are more than one contact by a player during one attempt to play                                the

 ball.  Multiple contacts are permitted only:  a) When the first ball over the net                      rebounds

 from one part of the player’s body to one or more other parts in one attempt to  block, b) On any first team hit, whether or not the ball is touched by the block.”  You are  correct that a double hit is possible on a first team hit, but prolonged contact is not.  It  doesn’t matter if it’s a serve, receive, dig, or overhand pass.

QUESTION 6:         We wear small plastic rings on our shoes as a symbol of unity and togetherness.  I have used these rings both as a player and as a coach.  Never has there been an issue with these rings.  They are the same exact rings we have always had.  It is safe to say we have used these rings for at least 30 years.  In the final match of our tournament on Saturday, following an entire day of play with the same officials, we were forced to take the rings out prior to being able to take the court.  For future reference, could you please give me a ruling on this?  As I stated, they are a small ring made of a very soft plastic that is softer than the actual plastic on the shoe.

ANSWER:              I believe the addition of anything not functional to the shoes would be illegal.  Please refer to the NFHS Case Book, 4.1.6, sit. A.; “Metal charms are considered jewelry and must be removed before a player can enter the match.”  I understand that the rings are soft plastic, but in another area of the Case Book is states that plastic ear plugs are not legal.  I’m using this as my rationale.

QUESTION 7:         Apparently there is a new short that players are wearing.  I believe they must buy the shorts themselves because while the basic color of the short is the same, black, the waistband is a variety of colors.  Some are green, some are blue, some red.  Is this legal?

ANSWER:              Illegal.  Rule 4-2-1; "...shall wear a like-colored uniform top and bottom..."

QUESTION 8:         On a ball headed out of bounds that contacts a player’s hair versus the skull, is it considered a touch?  This happened at a girls match whereby it was apparent it contacted hair, but not the head/body.  The officials did not call it a touch as hair contacting the net is considered incidental contact.

ANSWER:              Rule 9-4-1; “A contact is any touch of the ball by a player (excluding the player’s loose hair).” Also a situation in the Case Book:  9.4.1.

QUESTION 9:         Is there a difference in any way between a volleyball used for a girls match vs. a boys match.  I see nothing regarding this in the rule book.  The subject came up during a freshman girls match last night and there seemed to be some consensus that there is.

ANSWER:               Any NFHS approved ball may be used for either boys or girls' volleyball matches.  There are volleyballs made by different manufacturers that are specifically for boys' play.  The ball is firmer.  In the WIAA tournament (sectionals and State) we use Molten volleyballs and we do have one type we use for girls (IV58L-3-HS Super Touch) and another for the boys (V58L-3-HS Pro Touch).

September 6, 2013

The WIAA has received reports of athletes participating in team warm-ups (varsity for JV and JV for varsity) while wearing inappropriate footwear (flip flops, etc.).  Coaches are reminded that this is not acceptable!

QUESTION 1        I've seen quite a few athletes with spandex shorts that have a manufacturer's logo on the leg and numerous logos around the waistband.  Aren't these considered illegal uniforms?

ANSWER               The uniforms pictures below would be considered illegal as per NFHS Rule 4-2-1f.

QUESTION 2        We are having a "Pink" event later this month.  Is there information available regarding what we can legally do?

ANSWER               Please go to the WIAA Volleyball website.  On the volleyball main page, choose Rules & Regulations from the list on the left side.  You'll see "Hosting a Pink Event" listed in the middle of the page.

QUESTION 3        At a recent tournament there were vertical hanging backboards about 6' from the endline of the court.  On one court, a ball contacting the backboard was automatically dead with no opportunity for a replay.  On the other court it was dead but the official considered whether there were grounds for a replay or not as per NFHS Rule 9-8-1h.  What should the ruling have been?

ANSWER               If it is determined that the vertical hanging backboard is in a playable area a replay would be called if "...in the judgment of the referee, the ball would have remained in play had the backboard not been there, and a player is able to make a legitimate play for the ball."  Where identical multiple courts are being used it is important for officials to make consistent calls on ground rules.

QUESTION 4        We have a player who likes to start her jump serve from outside the sideline, she then runs along the baseline and serves.  Last week at our invite she was called for a violation, because she started the serve outside the sideline.  Is this a violation?

ANSWER               NFHS Rule 2-1-6 defines the serving area and rule 8-1-2 states; “...shall not touch the end line or the floor outside the lines marking the width of the serving area at the instant the ball is contacted for the serve.”  This means that the server may begin their approach outside the serving area but at the moment of contact must be within the defined serving area.

QUESTION 5        We have a JV volleyball player with non-removing collar bone piercings that has recently joined our team. Is she able to play in JV games with them? Do they need to be covered with athletic tape or an undershirt?

ANSWER               Dermal piercings (exposed objects protruding from the skin) are not allowed per NFHS Rule 4-1-6.  Covering the protrusions does not make them legal.

QUESTION 6        I am at a tournament with teams that I am unfamiliar with (do not know the head coach).  I call for the prematch meeting with the head coach and captains.  During the match, the coach that is standing is not the coach that was in the meeting.  Is this a violation?  What is the penalty?

ANSWER               The head coach is required to attend the pre-match meeting (Rule 12-2-3).  Not attending could result in an unsporting conduct which in turn means the head coach has lost the ability to stand for that match (12-2-6).

QUESTION 7        I've been trying to find out how many different volleyball contests are allowed for freshmen and haven't been able to find it on WIAA website.

ANSWER               Please refer to page 62 of the Volleyball Season Regulations; “The maximum number of meets is 13.  No more than six of the 13 may be multiple-school meets.”

QUESTION 8        I thought I read somewhere that if an official chooses to wear black shorts due to heat that he also must wear white socks and white shoes, not black shoes and socks.  So my question is whether I am correct and white shoes and socks are mandatory with black shorts or are they optional and we can also wear black shoes and black socks.  I know we must wear the black with black pants.  Also could you reference where in the rules these policies might appear?

ANSWER               The information regarding volleyball officials’ attire can be found in the “Guide for Officials”.  On the WIAA website select Officials, then on this page scroll down to Resources which is just under the picture of the umpire on the right hand side.  “Black shorts allowed with white shoes and socks.”  Since it states “allowed” either white or black would be fine although both partners should be wearing the same thing.

QUESTION 9:       My middle (#3) rotates to the back and serves, once she is done serving I have my Libero (#17) run in to take her place.  So 17 plays serve receive in the RB spot, serve and serve receive in the MB spot, then plays serve in the LB position... here is where the question comes in, the player currently serving-an opposite (#10) I would like my libero (17) in her spot when she loses her serve so when 10 lose her serve could my libero (17) take 10's place in the RB spot and 3 (the middle) run in to the LB spot, with 10 coming off the floor?  That would mean 3 would play serve receive in the LB back and then rotate to the front.  My libero (17) would then play serve receive in the RB, serve and serve receive in the MB and serve and serve receive in the LB then she would come out and sit and 10 would come in the front row.  Legal or not?

ANSWER:              I don’t see that your libero is serving.  If #17 (Libero) was to move to the RB position for #10 and serve this would be legal.   But she cannot move to RB after #10 has finished her serve (10-4-1c) without sitting out one deadball.  

QUESTION 1:    Are "skids" legal for use by all players?

ANSWER:    Legal.


QUESTION 2:    Per the NFHS Official's Manual, the pre-game protocol seems a little different from what we have been using in Wisconsin.  Do we now adopt the NFHS protocol?

ANSWER:    Wisconsin will continue to use the prematch protocol listed in the Season Regulations:  National Anthem teams lined up on the sideline in front of their bench.
1 minute team huddle in bench area
Starters only report to baseline.
Introduction of starters from the baseline.
Teams will then follow the defined NFHS prematch protocol.

QUESTION 3:    We have more girls out for volleyball this year then ever before.  Is it possible to have a varsity reserve team?  How do we go about creating one?
ANSWER:    Your school board should officially approve the varsity reserve team.  Then create a schedule specifically for this team.  The varsity reserve would have the same match limits as the varsity and JV teams and each girl would still need to adhere to the individual season limitations.

QUESTION 4:    What volleyball can we use?
ANSWER:    Any ball which has the NFHS Authenticating Mark is legal for use.  During the WIAA Sectional Championship and the State Tournament, the ball which is used is the Molten IV58L-3-HS Super Touch (girls) or the V58L-3-HS Pro Touch (boys).  Both balls are red, white, and blue in color.

QUESTION 5:    We have a player that needs to wear a heart monitor.  Does she need WIAA approval?
ANWER:    Yes.  Contact WIAA staff with the name of the player and provide a copy of the physician's orders for its use.  The WIAA will provide a wavier which should be shown by the head coach to the officials prior to each match.

QUESTION 6:    We have very low numbers for our two levels of volleyball.  Is there something similar to the 5th quarter waiver that is used in basketball?
ANSWER:    No.  Usually in volleyball the subvarsity matches are 2 out of 3 and the varsity is 3 out of 5. This should give the coach enough flexibility to field both teams.  Coaches are responsible for keeping track of the player's individual limitations.

August 12, 2013


QUESTION 1:    Are athletes allowed to wear this device?     www.maxairnosecones.com
ANSWER:    Prohibited.  Rule 4-1-4.





QUESTION 2:    In the rules presentation, Rule 5-4-4e refers to the state association end of match procedures.  What are we doing?
ANSWER:    In Wisconsin after R1 releases the players, they will go directly to center court to shake their opponents' hand.  Official’s signal end of set, then informal signal to bring teams to center for handshake. 


QUESTION 3:    Is there information posted on-line regarding "Pink Events"?
ANSWER:    Yes, make sure you are logged into the WIAA website.  Select Volleyball from the sport list, then click on Rules & Regulations, and then choose "Hosting a Pink Event".

QUESTION 4:    We're training new line judges.  Is there information on what they need to know?  I'm especially interested in training them to use flags.
ANSWER:    Access the WIAA website, select Volleyball from the list of sports, click on Rules & Regulations, and then choose "Line Judges Duties and Responsibilities."  This is an excellent PowerPoint presentation produced by the Indiana Association.

QUESTION 5:    Now that players may wear a towel tucked into their waist-band, what is the ruling if the towel touches the net?
ANSWER:    Net violation.  Rule 9-6-7a.

QUESTION 6:    We're ordering new libero jerseys and I'd like to be in compliance with the new rule that takes effect in 2016.  Is there additional information available somewhere?
ANSWER:    Yes, there are several pictures of legal and illegal jerseys posted in a PowerPoint presentation.  On the WIAA main webpage, select Volleyball from Sports, then Rules & Regulations, choose Uniforms.  You'll find the NFHS PowerPoint on the new uniform rules.

Sixth-Set Waiver Request   Waiver available August 20th.

In emergency situations, a sixth set waiver may be requested if a school is sponsoring only two levels (junior varsity and varsity), is a division four school, and has less then 16 players between the two teams. Written approval from the conference and the WIAA is required.


See form above for complete instructions.

Facebook    Twitter    YouTube    RSS

Wisconsin Interscholastic
Athletic Association
5516 Vern Holmes Drive
Stevens Point, WI 54482-8833
Phone (715) 344-8580
Fax (715) 344-4241
Mon-Fri: 7:30 AM - 4:00 PM