
SITUATION 1: In the bottom of the 
first inning, a spectator becomes unruly 
and begins shouting obscene language 
at the players and umpires. The plate 
umpire confronts and ejects the spec-
tator while instructing the spectator 
to leave the facility. RULING: Incor-
rect procedure. Umpire jurisdiction is 
limited to the confines of the field and 
covers issues with players, coaches and 
bench personnel. Site administration 
has the responsibility for dealing with 
unruly spectators. In this situation, the 
umpire should have contacted the site 
administrator to deal with the unruly 
spectator. If the designated site admin-
istrator or another person of authority 
from the host school is not immediate-
ly available, these duties fall upon the 
home team’s head coach if the coach 
is the only representative of the host 
school present.  

SITUATION 2: As Team A takes the 
field, the umpire notices several play-
ers are wearing small stud earrings. 
The umpire rules these earrings are not 
allowed to be worn during the game. 
RULING: Incorrect ruling. The rule 
prohibiting jewelry has been eliminat-
ed, allowing players to now wear jew-
elry while playing. Jewelry is now per-
mitted, and umpires should no longer 
scrutinize players to determine if they 
are wearing jewelry. In the extremely 
rare case that a player is wearing an 
item of jewelry that is so distracting 
that it draws an umpire’s attention, 
a judgment must be made if the item 
can safely be worn during the game. 
If the umpire determines the item can-
not safely be worn, the umpire should 
inform Team A’s coach that the item 
must be removed in order for the play-
er to participate in the game.

SITUATION 3: Team B’s pitcher is 
wearing a smartwatch. In the third in-
ning, the umpire notices F1 receiving 
signals via text from the coach in the 
dugout. The umpire stops the game 
before a pitch is thrown and informs 
Team B’s coach that the player is vio-
lating the rule prohibiting use of elec-
tronic devices for coaching purposes 
outside of the dugout. Team B’s coach 
disagrees, telling the umpire that F1 is 
not transmitting data, only receiving 
the data so it is not a violation. The um-
pire informs the coach that the player 
has violated the rule, and this is F1’s 
warning. The pitcher must discontin-
ue use of the smartwatch or F1 will be 
ejected.  RULING: Correct ruling. Rule 
1-8-6 allows team personnel to trans-
mit information only within the team’s 
dugout/bench area. Transmission of 
data requires an individual to send 
the signal to a player who receives that 
transmission. F1 is receiving the data 
outside of the dugout/bench area and 
is in violation of Rule 1-8-6.  Rule 3-6-11 
also covers this topic and is even more 
clear in its wording. This rule states 
that electronic devices used for coach-
ing purposes may be used only with-
in the dugout/bench area. Obtaining a 
signal for what pitch to throw is clear-
ly a coaching purpose and F1 is also 
clearly outside of the dugout/bench 
area when receiving that signal.  For 
violating Rule 3-6-11, it is umpire dis-
cretion as to the severity of the offense. 
If it is judged to be a minor infraction, 
the umpire may warn the offender or 
the umpire may eject the offender for 
the first offense.  In this case, the um-
pire judged the offense to be minor and 
gave a warning since play was stopped 
prior to F1 throwing the pitch that had 
been illegally received. (1-8-6, 3-6-11)

SITUATION 4: R1 of Team B is called 
out while attempting to steal home on 
a close play at the plate.  After Team 
B’s head coach consults with an assis-
tant coach near the dugout, footage 
from a tablet on the close play at the 
plate is shared with the umpire. As the 
coach is showing the video to the um-
pire, it is evident to the umpire that the 
camera angle of the video is from be-
hind home plate. The umpire ejects the 
coach for violating the rule prohibiting 
the use of electronic equipment out-
side of the dugout. RULING: Correct 
ruling. Currently, the rules state that 
recording and using the footage for 
coaching purposes during the game is 
only permitted within the team’s dug-
out/bench area. Although an umpire 
should not examine dugouts to deter-
mine how a team is utilizing electronic 
equipment, in this situation, the coach 
brought the video to the umpire’s at-
tention and, therefore, the umpire 
must enforce the rule. In addition to 
the improper use of electronic equip-
ment, use of video to review a play 
with an umpire is not permissible in 
NFHS Softball. (1-8-6, 3-6-11, 10-1-4)
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SITUATION 5: After the third out in 
the top of the first inning, the plate 
umpire removes a stopwatch from a 
ball bag and begins timing the play-
ers as they switch from offense to de-
fense. RULING: Incorrect procedure. 
Pitchers have a maximum of one min-
ute to throw up to five pitches in be-
tween innings.  The intent of this rule 
is to maintain a good flow of the game. 
There are other rules within the NFHS 
Softball Rules Book that have timing 
aspects for players: time for the batter 
to enter the batter’s box, time for the 
pitcher to deliver the next pitch after 
receiving the ball, and time the pitcher 
must have their hands together prior to 
starting the pitch, as examples. As with 
these rules, the umpire does not use a 
clock/watch for this timing. (6-1-1c, 6-2-
5, 6-4-8, 7-3-1 )

SITUATION 6: A player on Team A 
has a glove with the name of the man-
ufacturer printed in optic yellow. The 
umpire informs Team A’s coach that 
this glove is illegal, due to the optic yel-
low markings on the glove. RULING: 
Incorrect ruling. Gloves are not permit-
ted to have any portion that is the color 
of the ball, including lacing and seams. 
The only restriction on a manufactur-
er’s logo or name is it does not give 
the appearance of the ball. Although 
the umpire was incorrect in ruling the 
glove illegal simply for having any op-
tic yellow marking, the glove would be 
considered illegal if that optic-colored 
marking were to give the appearance 
of the ball. (1-4-1)


